Halál a felszínen

  • 0

Halál a felszínen

Category : Egyiptom , Uncategorized

Ma már nem kell misztikus suttogással elkenni egy-egy búvárbalesetet, se felkapni a fejet. Ahogy a közúti balesetek is köznapi tragédiákká váltak, a nagy számok igazolják a búvárok veszteségeit is. Az okok nyilvánvalóak, hiszen kezdő tanfolyam anyaga a veszélyforrások ismertetése. A környezet sem kedvez az ember létezésének: a tenger irdatlan hatalmas, a víz pedig idegen, erővel bíró közeg. Pár napja a közelünkben történt egy baleset, ami értelmetlenül végződött emberhalállal: egy tanfolyami csoport felemelkedése közben motorcsónak propeller okozott sérülést. A hajócsavar egy ember koponyáját metszette fel, aki kórházba szállítás közben meghalt. (2006.11.16. Hurghada, Fanadir South, Laguna)     

Az egyiptomi szervek kivizsgálást és ellenőrzéseket kezdtek, továbbá szigorítások is várhatóak a negatív statisztikák miatt: idén már 50 felett van a halálos balesetek és eltűnt személyek száma, valamit a decompresszios kamrák is rekord tömegű pácienst kezeltek.  

 Más balesetekről érkező hírek is óvatosságra intenek: Ismét elveszett két búvár , Búvárbalesetek a Sínain , bunteny

 Véleményem szerint a meglévő szabályok betartása, az oktatás szigorítása, alap búvárkészségek megkövetelésének és betartatásának megléte lenne a legmegfelelőbb mód arra, hogy csökkenjenek a balesetek. A felületes, kommersz, értéket át nem adó oktatás és az emberekből hiányzó búvártudat, óvatosság, gyakorlat és biztonság a legfőbb probléma. Ezt tapasztalom magam is, a messziről jött, vizsgát lobogtató búvárok felkészültségét értékelve. Ők jelentik az igazi  kockázatot, aztán maga a környezet, legvégső soron pedig maga a merülést szervező cég, ill. annak a megbízott merülésvezetője.

 Mindenkit arra intenék: keresse fel a helyi búvárklubot, iskolát, mindenekelőtt pedig merüljön gyakran, folyamatosan, fejlessze állandóan tudását. A balesetek körültekintéssel, illetve biztonságos körülmények között elkerülhetőek.
.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár