Salem, Al Kafain

  • 0

Salem, Al Kafain

Lehet a Salem Expres merülést snassznak nevezni? Persze, hogy nem. Szép vízben, sekély áramlásban nyomtuk, minimális létszámmal. Emiatt történhetett, hogy Sanyi, aki Open Water tnafolyamon van, második körben ott térdelt a tetején. Jah, mi itt olyan profik vagyunk, hogy a medencés lebegőgyakorlatokat a roncs tetején végezzük! Már csak ki kéne csempéztetnünk a helyet! 🙂 Ha létezne sárga irigység, akkor ettől biztos többen megkapnák, mert azért ismerek csomó fazont, hogy a fél golyóját odaadná egy ilyen lehetőségért. Szerintem Chris Tesó ezt olvasván biztos Lackóra gondol, Lackó pedig Édesanyámra. így kerek a világ.
.
roncs
.
Sanyi nagy fazon, saját állítása szerint ekkor már volt olyan pillanat, hogy érezte a lebegést. Nos, a pillanat tovaillant, de a lelkesedés nem hagyott alább. Sanyi a búvárkodás hőse szememben, mert makacs kitartással, szemében furcsa csillogással újra és újra nekifutott egy merülési kísérletnek. Örültem, hogy misztikus, grandiózus roncsmerülés keretében oktathatom, rögtön arra, amit tényleg nagybetűs búvárkalandnak neveznek.
.Salem Sandor!
.

Al Kafain roncsa pedig az aznapi harmadik merülésem volt. Újkeletű izgalommal vártam az éneklő roncs felfedezését, mert itt még nem jártam. Panamai felségjelű hajó volt, elég könnyűszerkezezes, repülőgépszerű ablakokkal. Tökéletesen oldalraborulva, már-már átfordulva feküdt a korall szélén, propellerrel az ég felé nyújtózva. Mikor elsüllyedt, mondta a roncsszakértő, hogy nem sokáig lesz itt, le fog csúszni a nagy tömeg a korall oldalán, oda, ahol más roncsok is enyésznek. Akkor ugyanolyan jeltelen, nem merült ronccsá válik majd, mind sok másik mélyben meredező. Olyan mélyben ahova a fény is csak trimixel mehet le biztonságosan – legalábbis ebben az országban. Persze az egyiptomi spilerek kifutottak egy kommandoval és odakötötték a zátonyhoz nagy erőkkel a hajótestet, nincs csiszi-csuszi! Azóta is a roncs keservesen imbolyog, nyekeregő hangokat adva, ahogy a félrebillent, sérült eresztékek nyögnek saját súlyuk alatt, miközben a vízmozgás kitartóan hintáztatja. Az biztos, hogy nem a világ legbiztonságosabb helye, ami napról-napra komolyabb rizikó a búvároknak.
.

Salem Expres
.

Mindenesetre a videókamerám ott volt, majd otthon vetítek arról, hogy milyen is volt. Mindenesetre nagy vas a javából, ami csak sírva énekel a bús zátonynak ütközésről.
.

Roncs


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár