Merülőszerencse

  • 0

Merülőszerencse

Windguru waze! Nézem az oldalt, mikor, milyen szél is lesz. Mindenkit ez érdekel, de hát szabad rosszat mondani? Az időjárás olyan, amilyen, a szelek vagy fújnak, a víz meg hullámzik ahogy. Nos, jó hét ígérkezett, mikor Miklósékkal futottunk. Saját nevelésű, visszajáró búvárok mindig megédesítik a hétköznapokat, jó kedvem volt, hogy is ne lett volna! Felröppent a hír, hogy pár nap múlva erősödik a szél, akkor meg nem jó kifutni, tehát minden szép nap ajándék, gyerünk merülni! Minden reggel kérdezték: na, ma ki tudunk futni? Jó idő lévén pedig kifutottunk.Két hónapja eszem az arab menzán, kortyolom a tenger sóját, meresztem a szememet. De Miklósékkal olyanokat merültünk, hogy mázlistákká kellett avatni őket. Egymást követő napokon jöttek csak a ritkaságok, hol egy sasrája rombol szembe velünk, hol egy angyalrája, hol delfinekkel szinkronúszunk, lazításképpen meg teknősök legelését szemléljük.
.
Eagleray
.
Én legszívesebben a delfines merülésre emlékszem. Fanous Easten odajöttek mellénk egészen, 3 szép példány, cikáztak egyet, aztán mellettünk úsztak. Mentünk tovább, megnéztük a pilléreket, aztán visszafele megint összetalálkozunk őkelmékkel. Most szinte érintésnyire úsznak velünk, riffhosszat, míg beérünk a búvárövezetbe a hajók közelében. Na, itt elszabadultak a buborékok, ahogy jobbról is, balról is lecsap pár búvárcsapat, kapálózva üldözőbe veszi barátainkat, akik nyugodtan kisiklanak az ostromgyűrűből.
Másik merülés, sietve ugrunk, delfinek kőröznek a hajónál. Ha már minap a delfinekhez nem vittem a gépet, akkor erről le ne maradjak.
.
delfintánc
.
Fotózgatok. így esett, hogy komponálom a képet, mérem a fényt, tolatok és illesztem a keresőbe a korallokat, kattintgatok egyiket a másik után. Mögöttem meg teknős oson, szinte összeütközik velem. Igazából nem tudok róla, csak nézem a megmerevedő arcokat, akik mögém pislognak valahova, valaki határozottan mutogat mögém. Mire megfordulok, látom, hogy méternyire vagyok egy hatalmas asztalkoralltól, ami alá éppen mászik be egy megtermett példány. Nocsak, ennek meg szemébe süt a Nap, hogy árnyékba húzódik, vagy cliffhangert alakítva mászik a korallfalon?
.
Turtle
.
A lényeg, hogy bedugta a fejét a korall tövébe, és meg se moccant. Fotózhattuk szénné, minden irányból, nem zavarta semmi! Mindezt a merülés végén, 5 méter mélyen, biztonsági dekóképpen a hajó mellett szinte, véletlenül.
.
Ray

.
Megint másik merülés, rájashow. Sas, torpedo, stingray, no meg rengeteg kékpettyes. Fullos, na fullos hét a skacoknak. Újat ígérni már csak a mantával, meg cetcápával tudnék. Számolja ki nekem valaki, hogy ha a teknőst 300 merülésnél láttam, delfint 700-nál kergettem, manta flash majd ezernél volt, akkor hány merülésnél esedékes a cetcápa? Pörölycápa? Hát, Miklósék mázlistábbak, mint én voltam…
.
Miko és a Muréna


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár