Beviteli szabályok

  • 0

Beviteli szabályok

Category : Montenegro , Uncategorized

Montenegro, 2008 – egyre közelebb Europához, mint ahogy azt a szabályok megalkotása tükrözi. Pénzt jelent megalkotni, behajtani és betartatni dolgokat, de engem elszomorít, hogy erre az iparra kezd el szakosodni a világ és emberek ezzel foglalkoznak a megélhetésükért. Lsd. 2007. fizető parkolóvá vált Hercegnovi belváros, 2008 gépjárműilleték határbelépéskor, de nekem már duruzsoltak új búvártörvényekről is. Nem mintha lenne kialakult, kiépült búvárturizmus a térségben, ami lépést tartana, vagy indokolná a szabályozást.

Most a Montenegroba utazóknak segítségképp egy lista, ami a határ dolgos őreinek szemet szúró holmik beviteli mennyiségét maximálja, ill. vonja bejelentési kötelezettség alá.
Növények:
– Friss gyümölcsök, zöldségek (burgonya kivételével)- 5 kg
– Vágott virágból csokor vagy koszorú – 1 db
– Virág- vagy zöldségmag – eredeti csomagolásban – 10 dkg
– Dísznövényhagymák vagy gumók – 3 kg
– Szobanövény (kivétel bonsai) – 3 db
– Erkélyre való növények – 3 db

Ételek
– Gyerektápszer – orvosi rendelvényre – ill. felbontatlan, szabályos csomagolásban
– Szárított gyümölcs, zöldség, gomba, nyers kávé- illetve kakaóbab, fűszer, tea – 1 kg
– Alkoholos italok eredeti csomagolásban, zárjeggyel – 1 l
– Nem alkoholos italok – eredeti csomagolás – 5 l
– Ásványvíz – 5 l
– Vegyes, csomagolt élelmiszer közvetlen fogyasztásra (amik nem igényelnek speciális
kezelést) – max 1 kg

Az állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozására hozott intézkedésekről van szó. Ezek értelmében mindenféle állati eredetű terméket és növényt be kell jelenteni a határon. Nos, tényleg nem úgy tűnik, hogy ez valami turistaellenes dolog lenne. Bár, az alkohollal nem tudom, milyen fertőzéseket lehet bevinni…

www.turizmusbulletin.hu nyomán

Ha további utasforgalmi vámszabályokra vagy kíváncs, akkor van még itt egy aktuális függelék. Olass tovább:

Az oldal helyes megjelenítéséhez szükség van a JavaSript engedélyezésére!

azinfo – Info – Vám

Utasforgalmi vámszabályok

Az Európai Unión belül utazókra
A harmadik országból az EU-ba, és az EU-ból a harmadik országba utazókra

Az Európai Unión belül utazókra vonatkozó szabályok

A Közösség szabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Ez

azt jelenti, hogy az egyik tagállamból a másik tagállamba történő árubehozatalhoz vagy kivitelhez nem kapcsolódik vámeljárás. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a forgalom ellenőrzésére nincs lehetőség. Ez történhet, szúrópróbaszerűen a magyar vámhatóság mobilegységei által, és tudnunk kell, hogy a legtöbb tagállamban szintén találkozhatunk ilyen mobil egységekkel a közutakon. Az utazás során magáncélra (személyes használatra, ajándékba) vásárolt nem kereskedelmi jellegű áruk behozatala nincs korlátozva. Alapvetően bármelyik tagállamban vásárolunk is nyílt árusítási üzletben terméket – figyelemmel arra, hogy a forgalmi adót a vásárlás időpontjában a helyszínen megfizetjük – azt szabadon behozhatjuk. A nem kereskedelmi jellegű áru behozatalnak/kivitelnek azt kell tekinteni, amely alkalmi jellegű, és kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára, illetve ajándék céljára szánt árucikkekből áll. Nem szolgálhat semmiféle kereskedelmi vagy gazdasági célt. Az Európai Unió irányelveit figyelembe véve a nemzeti szabályozásunk az általános forgalmiadó fizetése tekintetében kivételt tesz az új közlekedési eszközzel. A személygépkocsi vagy motorkerékpár akkor minősül újnak, ha a megszerzés időpontjában legfeljebb 6000 ezer kilométert futott, vagy amelynek első külföldi forgalomba helyezésétől számítva a megszerzés időpontjáig legfeljebb 6 hónap telt el. A természetes személyek által a Közösségből behozott új személygépkocsi után az általános forgalmi adót Magyarországon kell megfizetni. Ezt, valamint a belföldön történő forgalomba helyezés feltételeként fizetendő regisztrációs adót az ügyfél által kezdeményezett eljárás során magyar vámhatóság szabja ki és vételezi be. Vannak bizonyos termékek, amelyek Közösségen belüli mozgásának különös figyelmet szentelnek a nemzeti szabályozások. Ezek a rendelkezések a Közösség irányelvén alapulva meghatározzák, hogy milyen mennyiségű jövedéki termék tekinthető nem kereskedelmi jellegűnek.
Így általában a

Dohánytermékek:
  • 800 szál cigaretta
  • 200 db szivar, 400 db szivarka
  • 1000 gramm fogyasztási dohány
  • Alkoholtermékek:
  • 110 liter sör
  • 20 liter köztes alkoholtermék, (likőrök stb.)
  • 10 liter alkoholtermék,(tömény)
  • 90 liter bor (ebből pezsgő legfeljebb 60 liter lehet)
  • mennyiséget meghaladóan minősülnek kereskedelmi jellegűnek. Mindemellett a felsorolt termékek bevitelét/kivitelét egyes tagállamok ennél szigorúbban is szabályozhatják, így a kellemetlen meglepetés elkerülése érdekében ajánlatos az utazás során érintett országok nagykövetségeinél előzetesen tájékozódni a nemzeti előírásokról. Ami bennünket magyarokat talán leginkább érinthet, hogy az osztrák szomszédaink 2008.december 31-ig 200 szálban határozták meg azt a cigaretta mennyiséget, mely esetében még nem kell az osztrák adóterheket megfizetnünk. De Ausztrián kívül Németország, Belgium, Dánia, az Egyesült Király, Írország, Svédország és Finnország is csak 200 szál cigaretta bevitelét engedélyezi a nemzeti adóik megfizetése nélkül. Mindebből látható, hogy az Európa Unión belüli szabad árumozgás biztosítása mellett is bizonyos termékekhez kapcsolódóan fennállhatnak olyan korlátozó rendelkezések, vagy egyéb előírások, melyekre figyelemmel kell lennünk.

    Élelmiszer

    Az utazásunk idejére összekészített élelmiszercsomagba továbbra sem ajánlatos

    nyers húst, házi készítésű hentesárut, tejterméket (könnyen romlandó élelmiszert) tenni, hiszen ezek bevitelét szinte minden ország tiltja. Bármikor lehetnek továbbá olyan termékek, melyek – az utóbbi időkben is előfordult különböző állatok által terjesztett betegségek megakadályozása érdekében – ideiglenesen un. beviteli/kiviteli tiltólistára kerülnek. Érdemes tehát az utazás előtt az aktuális szabályokról érdeklődni.

    Gyógyszerek, orvosi ellátás

    Amennyiben olyan betegségben szenvedünk, mely folyamatos gyógyszeres kezelést

    igényel, tájékozódjunk arról, hogy az utazás során meglátogatott országban a szükséges gyógyszer törzskönyvezett és az ottani gyógyszertárakban beszerezhető-e.

    Háziállatok

    Amennyiben az utas a házi kedvencekkel (kutya, macska, házigörény) kívánja átlépni

    a vámhatárt, un. Állatútlevéllel (pet passport) köteles rendelkezni. Ez megköveteli az állatok állandó jelölését (tetoválás vagy mikrochip formájában). Mindezek miatt utazás előtt mindenképpen javasolt megkeresni a lakóhely szerint illetékes állatorvost.

    Kulturális javak

    A kulturális javaknak egy másik tagállamba történő kiviteléhez a Kulturális

    Örökségvédelmi Hivatal által kiállított engedély szükséges. Az ilyen jellegű tárgyak csak kijelölt határátkelőhelyeken vihetők külföldre:

  • Szlovénia – Rédics
  • Ausztria – Rábafüzes, Hegyeshalom
  • Szlovákia – Rajka, Vámosszabadi, Balassagyarmat, Sátoraljaújhely
  • Ukrajna – Záhony
  • Románia – Nagylak, Ártánd, Gyula
  • Szerbia – Röszke, Kelebia
  • Horvátország – Letenye, Murakeresztúr
  • Légi forgalom – Repülőtéri 1. sz. Vámhivatal (Ferihegy)
  • A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével vihetők csak ki az 50 évesnél régebbi,vagy a védetté nyilvánított, illetve muzeális intézmények és levéltárak nyilvántartásában szereplő kulturális javak. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a külföldre vinni szánt tárgy az engedélyköteles kulturális javak körébe tartozik-e, ajánlatos az illetékes közgyűjtemény intézményét megkeresni. Így például egy magyarországi eredetű képzőművészeti alkotás esetében ez az illetékes intézmény a Magyar Nemzeti Galéria.

    A harmadik országból az EU-ba, és az EU-ból a harmadik országba utazókra vonatkozó szabályok

    Az alábbiakban a nem kereskedelmi jellegű áruknak a harmadik országból az EU-ba,

    és az EU-ból a harmadik országba utazó magánszemély által történő behozatalát ismertjük.

    Árunyilatkozat adása nem kereskedelmi forgalomban

    Aki a vámhatárt átlépi, a határrendészeti ellenőrzést követően az általa behozni

    kívánt árukról nyilatkozni köteles a vámhatóság felé. Ezt megteheti szóban vagy írásban. A nem kereskedelmi jellegű árubehozatal során szóban adható árunyilatkozat, ha

    1. behozott áru összértéke nem éri el a 350 EUR értéket (175 EUR érték fölött piros folyosó választása kötelező)
    2. nincs külföldön feladott kísérőpoggyászuk, és annak a későbbi vámeljárás alávonása során nem kívánnak vámkedvezményt igénybe venni
    3. az áru vámeljárás alá vonásához államigazgatási szerv engedélye nem szükséges
    4. az áruk között a “személyes poggyászon” felül nincs jövedéki termék

    A szóbeli árunyilatkozat elfogadását követően a vámhivatal megtartja a vámvizsgálatot.Ezt követően közli az utassal a fizetendő vám és ÁFA összegét. A vám az áru értékének (vámalap) 3,5%-a. Az ÁFA – melynek legmagasabb mértéke 20 % – a vámalap és a vám együttes összege után kerül kiszabásra. Amennyiben az utas elfogadja a közölt összeget azt befizeti. A vámeljárás lefolytatását, valamint a vám és az áfa megfizetését a vámhivatal “Vámjegyet” kiadásával igazolja. Ha a szóbeli árunyilatkozat adás feltételei nem állnak fenn, vagy az utas a fentiek szerint közölt összeget nem fogadja el, írásbeli nyilatkozat alapján kérheti a vámeljárás lebonyolítását. A vám mértékének megállapítása a Kereskedelmi Vámtarifa vámtételeinek figyelembevételével történik, míg az ÁFA legmagasabb tétele 20 %, és alapja a fentiek szerint ismertetett módon a vámalap és a vám együttes összege.

    Nem kereskedelmi jellegű áruk

    A nem kereskedelmi jellegű import olyan árubehozatalt jelent, amely alkalmi jellegű,

    és kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára, illetve ajándék céljára szánt árucikkekből áll. Nem szolgálhat semmiféle kereskedelmi vagy gazdasági célt.

    Vámmentes “személyi poggyász”

    A “személyi poggyász” alatt a poggyászunk egészét kell érteni, melyet a közösség

    vámterületére való megérkezéskor a vámhatóságnak be tudunk mutatni, illetve az előre vagy a magunk után küldött csomagokat feltéve, ha azt a feladáskor kísérőpoggyászként regisztrálták, és ezt dokumentálni is tudjuk. Jövedéki termékek esetében a “személyipoggyászként” vámmentesen vámkezelhető termékek mennyiségét tételesen felsorolja a jogszabály.

    Dohánytermékesetében:
  • 200 db cigaretta, vagy
  • 100 db szivarka (egyenként legfeljebb 3 gramm súlyú szivar), vagy
  • 50 db szivar, vagy
  • 250 gramm cigaretta-, pipadohány
  • vagy

    A fenti termékekből vegyesen összeállított arányos egyveleg
    Alkohol és alkohol tartalmú italok:
  • 22%-ot meghaladó erősségű alkoholtartalmú égetett italok és párlatok, 80%-os vagy azt meghaladó alkoholtartalmú denaturálatlan etilalkohol: 1 liter, vagy
  • Párlatok és szeszesitalok, bor vagy egyéb alkohol-alapú aperitifek, tafia , szaké vagy ezekhez hasonló italok, amelynek alkoholtartalma nem haladja meg a 22%-ot; pezsgőborok, likőrborok: 1 liter, vagy több tétel esetén részarányosan megfelelő mennyiség és
  • Csendes borok: 2 liter
  • A fenti jövedéki termékek tekintetében a vámmentes kedvezmény csak a 17 éven felüli utasokat illeti meg.

  • Parfüm: 50 gramm,
    és
  • Kölnivíz: 0.25 liter
  • Gyógyszerkészítmények:
    Az utas személyes szükségletének megfelelően a kezelőorvos által előírt mennyiség. A jövedéki termékek tekintetében a vámmentesség jogszerű igénybevételét a Vám- és Pénzügyőrség 2004. szeptember 20-tól fokozottan ellenőrzi. Ennek keretében a vámhivatalok vizsgálják a vámmentes behozatal alkalmi jellegét, valamint a személyes vagy családi szükséglet megalapozottságát. Amennyiben az árubehozatal során a vámmentesség jogszerű igénybevételével kapcsolatban kétség merül fel, a vámhivatal írásbeli árunyilatkozat (Egységes Vámáru-nyilatkozat) megtételét követelheti meg. Így 2 doboz feletti mennyiségű cigaretta behozatala esetén felszólíthatja az utast írásbeli árunyilatkozat adásra. Amennyiben a vámmentességet hamis adatok és/vagy valótlan nyilatkozat adásával veszi igénybe, vagy a vámmentesen vámkezelt árukat értékesíti az utas, úgy a vámhivatal szabálysértési vagy – értékhatártól függően – büntetőeljárást indíthat. Cigarettából személyenként évente összesen a hazai átlagfogyasztásnak megfelelő 2000 szál (10 karton) hozható be vámmentesen.

    Vámmentes keret

    A vámmentes “személyi poggyászon” felül minden belépő utast megillet 175 EUR

    összértékű vámmentes keret. Ez a vámmentesség 175 EUR egyedi értéket meghaladó árukra nem alkalmazható. A vámmentes keret részben is kiadható. Ez azt jelenti, hogyha pl. két áru esetében az összérték meghaladja a 175 EUR összértéket, az egyik áruból rész vámmentesség is adható. A 175 EUR összérték fölött meg kell fizetni a vámterhet. A kedvezmény nem vonható össze együtt utazó családtagok esetében. A vámmentes keret alkalmazásának feltétele, hogy az áruk nem szolgálhatnak semmilyen kereskedelmi vagy gazdasági célt, tehát nem kereskedelmi jellegűnek kell lenniük.

    Utasok által a kedvtelésből tartott háziállatok szállításáról

    Amennyiben az utas a házi kedvencekkel (kutya, macska, házigörény, stb.) kívánja

    átlépni a vámhatárt, un. Állatútlevéllel (pet passport) köteles rendelkezni. Ez megköveteli az állatok állandó jelölését (tetoválás vagy mikrochip formájában). Mindezek miatt utazás előtt mindenképpen javasolt megkeresni a lakóhely szerint illetékes állatorvost.

    Forrás: Vám- és pénzügyőrség

    About Author

    Karas

    Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

    Leave a Reply

    Barlangi bújócska

    Blogtár