Felezési törvény

  • 0

Felezési törvény

Tessék, egy vitatható okosság, elrettentésül. A levegőfogyasztás, hibás felszerelés esetén kifejezetten kritikus tényező. Mégis az a döntés született, hogy a hibás szelepcsap nem probléma: sisteregve szökik a tömítés mellett a levegő, több is, mint amit használok. Találós kérdés: meddig is elég majd, meddig tarthat a merülés? Persze Neufelder See, gyakorlómerülés, semmi extrém környezet.

bestbubbles.jpgPalackmegnyitás a vízben, lemerülés előtt: üdítő 160 bar. Másfél perc múlva 150 bar. A prognózis szerint tehát kevesebb, mint 16 percnyi a készlet. Ragyogó gondoltam. Aztán gondoltam a nem lineáris függvényekre, azaz minél kisebb a nyomás, annál kisebb az áramlás. Akár olyan, mint a felezési törvény: amire elérem a fél levegőt, gyakorlatilag olyan 6-7 szer annyi idő lenne, amíg kifogyok. Vagy kevesebb.

Tehát nézzük, mit is hoz az élet: átlag 7 méteres merüléssel 44 perc alatt elértem az ötven bar határt, a Poseidon szobornál. Nos, a légzéssel együtt a felezési törvény is becsődölt. Mindegy, innen aztán csak brahiból 4 méteren úsztam tovább. Szép, 54 perces merüléssel, majd üres palackkal végeztem a bázis előtt, kicsit kifulladva a tekeréstől. Szép menet volt, de nem ajánlom senkinek ezt a felezési idős tesztprogramot. A tunulság csak egy: nem kell leírni a merülést, ha fogy, szökik a levegő. Hiszen az elméleti 16 perc helyett majd egy óráig tartott a levegőkészlet. A gyakorlatot magyarázza az elmélet. Fontos a gyakorlat: jó tudni, mi, mit eredményez.

Egyéb magarázatok és összefüggések mester tanfolyamon, benne Haldane professzor, decompressziós elméletek meg sok más tudomány. 🙂


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár