Virtuális szolgáltatás: búvártanfolyam-szerűség

  • 2

Virtuális szolgáltatás: búvártanfolyam-szerűség

Category : Blogroll , Uncategorized

Mai topik a virtuális és a valós búváruniverzum összecsapása. A virtuális attól virtuális, hogy nincs fizikai székhelye, stabilan kapaszkodó gyökere és támaszpontja. Pont olyan, mint a gyom, felveri a fejét, elhinti a magokat, amik majd burjánzanak és elnyomják az értékes fajokat, a kultúrnövényeket. Az én üzletágam is veszélybe került, sorban jelennek meg a dílerek: ma már kaphatsz búvártanfolyamot otthon az interneten keresztül (e-learning), szóval az árut megveheted. A lényeg a vásárlás, az adásvétel, a jutalék. A szolgáltatás teljesítésére is sor kerül, de az nem a közvetítő felelőssége.

eyeball_woman.jpg

Lehet, hogy az a célod, hogy gyorstalpalón szerezd meg a merüléshez szükséges engedélyt?  Te tanulnál olyan búvároktatótól, akinek a merülőtársa (saját tanítványa) a túra első merülésén meghalt? Olyan “szakembertől” , aki még nem tapasztalhatta meg a szakmát, csak fizet érte, hogy oktatási gyakorlatra tegyen szert? Ismert link oktatótól, vagy ismeretlen újonctól? 

Szerinted mennyire fair, hogy a kuponos, bónusz, internetes kedvezményeket kínáló oldalaknál vásárolva, azok munka nélkül, 30%-ot eltesznek a pénzedből? A Te pénzedből, abból az összegből, amiből a szolgáltató szeretne építeni, gyarapodni, fejlődni a megélhetésén túl. Arra kérlek, legyenek elveid, mérlegelj! Gondold meg, mit vásárolsz, mennyiért, és kinek fizetsz és főleg miért? Ha majd 30 méteren elakad a lélegzeted és kerülget a pánik, akkor késő arra gondolni, hogy rendes búvártanfolyamra kellett volna menni!

Egy dolgot tudnod kell, kedves vásárló: ha ilyen oldalon vásárolsz, akkor kizsákmányolást támogatod és a szolgáltatás minőségének aláásásában működsz közre. A kevesebbért valóban kevesebbet kapsz! Ezért teljes áron, teljes szolgáltatást és minőséget vásárolj! A búvárkodás nem virtuális árucikk.  Egyébiránt kedvezményekről kérdezd búvároktatódat! Okés?

Miért ír az ember ilyeneket? Mert korrektnek tartom azokat a tanfolyamokat, amiket tartok és nem tudom elképzelni, hogy féláron adjam, amiből 30%-ot leadok olyan díler cégeknek, akik felhajtanak 30-50 vevőt. Olyan vevőt, akik lehetségesen nincsenek is tisztában azokkal az előfeltételekkel és követelményekkel, amik ehhez az”extrém” tevékenységhez kellenek. Olyan vevőt, akik nem is biztos, hogy képesek elvégezni egy normál szintű búvárképzést.

Ha nem képesek rá, akkor mit is kapnak a kifizetett tanfolyamból? Erre a kérdésre nem szeretnék válaszolni. És nem szeretném, ha kuponos búvárok okoznának fennakadásokat egy búvártúrámon. Én nem megyek bele abba, hogy olcsóbb legyek, tömeges és hiteltelen. Inkább többet adok a tanfolyamba foglalva, hogy mindenki elégedett legyen – és biztonságosan merüljön. Lelkem rajta.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

2 Comments

Kiss Bernadett

2012-03-22 at 12:50 pm

Szia!

KÖSZÖNÖM!!!
Egy élmény volt olvasni, bárcsak nagyobb publikációt kapna!
Feltehetem a Facebook oldalamra?
Üdv
Bernadett

Géza Élménybúvár

2012-03-27 at 1:56 am

Elnézést, hogy így ismeretlenül szólok hozzátok, de az utóbbi időben erősen átalakulni látszó búvárkodási, illetve búvártanfolyam szokások mára már annyira kiborítottak, hogy azt gondoltam, hangot adok ennek a nemtetszésemnek, hátha ez találkozik sok más oktató véleményével. Vagy lehet, hogy nem, de legalább egy percre elgondolkodnak azok, akikről ez a levél elsősorban szól. Ha csak egy árnyalatnyit is javul a helyzet a levelemtől, már megérte az erőfeszítést. Névtelenségemet pedig megindokolom majd a levelem végén.

Hogy ellenérzéseimet biztosan nem az irigység hozta ki belőlem, elmondanám, hogy ha egy tanulót sem oktatok le mostantól kezdve, akkor is fényesen megélek az egyéb tevékenységeimnek köszönhetően. Ezt azért fontos leszögeznem, hogy biztosan láthassátok, nem az esetlegesen kiemelkedően magas tanuló mennyiséget sajnálom a levelem célpontját képező oktatóktól, hanem egy egészen más szempont vezérelt. A téma pedig a manapság egyre inkább elterjedőben lévő bónuszos, kuponos tanfolyamos hirdetések, melyek most már szinte kéthetente jelennek meg az egyre szaporodó kupon-oldalakon. Ezek egy része ésszerű árengedménnyel próbál több tanulót szerezni, de vannak sajnos jó néhányan, akik ezt másként gondolják és a baj ezzel van. A végzettségemet és a foglalkozásomat tekintve természeten tisztában vagyok azzal, hogy nem csak a tanfolyam bevétele számít, egy ilyen esetben a tanuló később vesz még további tanfolyamokat, vásárol vélhetően tőlünk felszerelést és talán velünk is túrázik, mely dolgokon ismét lesz – lehet, többszörösen is – hasznunk, tehát úgy mond hosszú távon akár működhetne is a dolog, de a baj a feltételes móddal van és erre szeretnék majd rávilágítani.

Az indulatomat, mely végül e sorok megírásához vezetett, ez a búvártanfolyam hirdetés váltotta ki, melyben 28.900 Ft-ért kínálnak OWD és spec. tanfolyamokat egyben. Összesen 79%-os kedvezménnyel három tanfolyamot kínál 140.500 Ft helyett 28.900-ért, illetve ebből lejön a Bónuszosok 30%-os (!!) jutaléka, tehát 20.230 Ft-ért!!!
Ebben az árban ígér az oktató 2 nap uszodai foglakozást, 4 nap alatt napi 3 nyílt vízi merüléseket, azaz összesen 12 merülést, plusz tananyagot, és a teljes búvárfelszerelés biztosítását a tanfolyam ideje alatt. Ez nagyszerű ajánlatnak tűnik és emiatt nagyon sokan meg is vásárolták.
Az akciózással önmagában nincs semmi probléma, hisz ez a fogalom azóta létezik, hogy van kereskedelem és szolgáltatás, de azzal lesz probléma, ha egy komoly technikai hátteret igénylő szolgáltatás ára 79%-al, sőt a jutalék levonása után valójában 86%-al olcsóbb lesz! És nem egy fodrászról beszélünk, egy ollóval és hajszárítóval, mint tudjuk!
Először nézzük, hogy alakul vélhetően a tanfolyam menete. A hirdetés szerint 3 x 3 óra az elméleti oktatása a három tanfolyamnak, ami alatt a tanulók egy-egy videó filmet tekintenek meg a hirdetés szövege szerint. Ez akár rendben is lehetne, de vajon milyen színvonalú lehet az a képzés, amit ingyen kell megtartani a tanulóknak, hisz a bevétel teljes részét rá kell költeni a vizes részekre, sőt, hevenyészett számítással még az oktató kell, hogy kiegészítse a költségeket. Véleményem szerint pont olyan színvonalú, mint amennyibe kerül.
Két nap uszoda odautazásokkal, pályabérlettel, felszerelés szállítással, segítőkkel, töltött palackokkal, több óra magas szintű oktatással a víz alatt és a végén a sok felszerelés elszállításával, megszárításával, stb. De a legjobb a 4 napos nyílt vízi képzés. Ha az oktatók a négy nap során 4-szer utaznak Dorogra oda és vissza, annak bizony van költsége és még hol a palacktöltés, a felszerelés amortizációja és hol van a minőségi, felelősségteljes munka díja? Ugyanis, ezt sokan nem tudják az oktatók közül, mert erre még nem eszméltek rá, hogy az oktatás, legyen az búvároktatás, felelősségteljes munka, aminek kellene, hogy legyen ÉRTÉKE, és ha van értéke, akkor kellene hogy legyen ÁRA is! Ez úgy tűnik, sajnos egyáltalán nem került előtérbe ezeknél a hirdetéseknél és véleményem szerint így az elmúlt egy évben ismét sikerült azon búvárok táborát tömegével megnövelni, akik a búvárkodásról szinte semmit nem tudnak és a víz alatt éppen csak életben maradnak. A világ búvárbázisainak ezek a búvárok a rémálmai, de lehet, hogy pont emiatt majd általánosan a magyar búvárok is lassan azzá válnak a szemükben.
Nem kell hozzá matek zseninek lenni, hogy látható legyen, ebbe a 20.230 Ft-ba nem fér bele a fent felsorolt összes tanfolyammal kapcsolatos kiadás, vagyis az oktató(k)nak minden egyes tanuló még pénzbe is kerül. Nem csak leértékeli a munkánkat nullára, de még fizet is azért, hogy tanfolyamot tarthat. Ez egy egészen újszerű megközelítése a vállalkozásnak, de ajánlom az érintettnek, hogy be kellene iratkozni valami alapszintű iskolába és előlröl kezdeni az általános tanulmányokat, vagy esetleg az országot kellene vezetnie, legalább ott nem lógna ki a sorból.
Nézzük a hasonló hirdetések egyéb károkozását. Bárki, aki ért hozzá, utána tud nézni, hogy pl. a Bónuszbrigád látogatottsága milyen mértékű, ahol ez a rendkívül előnyös ajánlat megjelent. Elárulom nektek, 300 ezer felett van és akkor vegyük most hozzá a többi bónuszos, kuponos oldalt is, melyből jó néhány van, és vegyük az ő látogatóikat is hozzá. Ha eddig nem mondtam volna, azokon az oldalakon is szinte folyamatosan jelennek meg 50-70%-os, kedvezményes búvártanfolyamok. Ezeket is figyelembe véve már 1 millió fölé kerülhet azok száma, akik szembesülnek ezekkel a tanfolyam árakkal hetente-kéthetente és ezek a látogatók cserélődnek. Vajon milyen következtetést vonnak le ezek a látogatók, ezek a búvárkodáshoz még nem értő, egyszerű magyar állampolgárok a hirdetésben szereplő tanfolyam árak ismétlődése láttán?!?!? Azt, hogy egy búvártanfolyam ára, értéke 19-28.000 Ft, hisz számos oktató, búváriskola az elmúlt egy évben folyamatosan ennyiért kínálja, vagyis ez az agyatlanság stabilan az árat ennyire állítja be. Ez azt eredményezi, eredményezte, hogy a valós áráért ebben az országban valószínűleg soha többet nem lehet majd eladni egy elvárt színvonalú, felelősségteljes oktatást tartalmazó búvártanfolyamot. Gratulálok ehhez az érintetteknek, akiknek átlagon felüli üzleti érzékükkel sikerült ezt elérni!

Van néhány búvárkodásban dolgozó, búvárkodásból élő ismerősöm, barátom a világ számos táján, különböző búvárbázisokon, akiket az elmúlt húsz évben ismertem meg. A beszélgetések során egy nagyon lehangoló és elszomorító tanulságot kellett többszörösen levonnom az évek során. A világban is, de most maradjunk a magyar valóságnál, sajnos tömegével vannak olyan búvároktató végzettségű egyének, akik láthatóan egy haladó szintű búvár tudását is alig érik csak el, és ez még sok esetben párosulhat egy kisebb vagy nagyobb mértékű alkalmatlansággal, esetenként láthatóan, észrevehetően az alapműveltség hiányával is, bármilyen pedagógiai végzettséget, vagy érzéket meg már szóba sem hoznék!. Márpedig ha ez így van, hogyan várhatjuk el tőlük, hogy fogalmuk legyen egy bármilyen oktatás, tanítás módszerével, struktúrájával, elvárható feltételeivel, felelősségével?!?!? Hogyan várhatjuk el tőlük, hogy hosszú távú következtetéseket vonjanak le azokról a maradandó gazdasági károkról, melyet a búvárképzésben okoznak, okoztak a hirdetéseikkel, sőt jelenlétükkel! Vagy arról a felelősségről, hogy ön- és közveszélyes búvárokat eresztenek szanaszét a nagyvilágba?!?!

Sajnos további összefüggést kell, hogy lássak az előbbivel a következő gondolatban is, annak ellenére, hogy ez rám is vonatkozik. A jelenleg az országban tevékenykedő oktatók jelentős része ezt a tevékenységet másodállásban végzi, míg a fő megélhetésük egy egészen más terület, melynek a legtávolabbról sincs semmi köze az oktatáshoz, pedagógiához. Egy búvároktatás jellegű munkánál elvárható lenne az, hogy az oktatók magukat folyamosan képezve próbáljanak megfelelni a minőségi tanítás eszméjének, elvárásainak. Vajon hány olyan másodállású oktató van, aki folyamatosan képezi magát oktatási technikájában, fejleszti pedagógiai képességeit különböző módszerekkel? Szerintem kár ilyet kérdezni is.
Viszont kérdezem azokat, akiknek van családjuk! Te szívesen íratnád be egyetlen gyermekedet egy olyan képzésre, iskolába, legyen az úszásoktatás, síoktatás, vagy bármilyen tevékenység, ahol a gyermeked testi épsége, biztonsága kockára van téve, és ahol az oktató főállásban egyébként technikus, géplakatos, raktáros, vasboltos, vagy éppen kukás, és most nem vicceltem, ilyen is van az országban, de sorolhatnám a szakmákat, tevékenységeket; vagy inkább egy olyanhoz íratnád, akinek ez a hivatása évtizedek óta és csak ezt csinálja? Szerintem a válasz elég egyértelmű, ugyanis ha nem így lenne, akkor ezek az oktatók nem adnák a tanfolyamot ingyen, mert azon a megélhetésük múlna és szerintem nem akarnak éhen halni, bár talán jobb lenne a világnak.

A jelen hirdetés esetében természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy egy Perfect Buoyancy és egy Underwater Navigation tanfolyammal mennyi munka van, melyeket 2 x 28.500 Ft-os alapáron határoz meg a hirdető. Lehet hülyének nézni a tanulókat egy ideig, de higgyétek el, nem sokáig és ez a hozzáállás is pont ugyanoda vezet, mint ezek az árak, vagyis a búvárképzés lejáratásához. A világon mindenhol az egyszerű szakmunkásokat is általában 3 évig képzik. Lehet, hogy ez kicsit túlzás, de hogy egy szakma, ahol emberek biztonságáért, testi épségéért kell felelnünk, alig 8-10 nap alatt elsajátítható, mind elméleti, mind gyakorlati szintem, ez azért erősen megkérdőjelezhető.

A fentieket azok vegyék magukra, akiknek szántam. Mielőtt gúnyos megjegyzéseket tennél arra, hogy én is egy szokásos szardobáló vagyok, aki nem meri a nevét adni a véleményéhez, megjegyzem, hogy csak azért nem adom meg a valós nevemet, mert sajnos ismerem a magyar gondolkodásmódot, de legfőképpen az ebben a közegben tevékenykedő egyének reakcióját, viselkedését és gondolkodásmódját és nem szeretnék durva, nyomdafestéket nem tűrő, rám zúdított szitokáradat esetleg vandalizmus célpontja lenni, hisz írtam, csak az vegye magára, akire az irományom vonatkozik.

Tiszteletem azoknak, akikre a fentiek nem vonatkoznak, minőségi búvároktatást biztosítanak és azt nem ingyen adják!

Búvártársi üdvözlettel,

Élménybúvár

Ui.: Legjobb tudomásom szerint a „Cousteau” védett márkanévvé van nyilvánítva, és a felhasználási jogokat a Cousteau Társaság birtokolja, melynek Jacques Cousteau fia és felesége is a tagja (www.cousteau.org). Vajon fent nevezett rendelkezik az ő engedélyükkel kiváló szolgáltatásának árusításához?

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár