Új világrekord: 332,35 méter

  • 0

Új világrekord: 332,35 méter

A merülés számokban: 824 perc a víz alatt, 12 perc alatt 332,35 méteres mélységbe, 812 perc merülési idő a felszínre emelkedésig. A merüléshez használt palackok száma 92. Ahmed Gabr 4 év felkészülés után hivatalos Guinness rekordot állított fel. A merüléséről a Dive magazin októberi száma, illetve a PADI TecRec Blog   alatt számol be.

photo-4-3

“Soha nem volt semmi kétségem afelől, hogy mentálisan és fizikálisan is képes vagyok teljesíteni ezt a célt és kíváncsi is voltam, hogy az emberi test számára mi a határ. Főleg, mivel nincs olyan tanulmány, amely definiálná a maximális merülési mélységet. Látni, tapasztalni akartam, milyen az emberi test számára ezt a  mélységet elérni.” …

Elérted a 335 méteres jelzést 12 perc után –  nem egészen a 350 métert, amire eredetileg készültél…

“Kezdtem érezni a HPNS (Magas Nyomású Idegrendszeri Tünetegyüttes) jeleit, amikor a 290 métert elhagytam. Ez egyre rosszabbra fordult ami tudható, hogy nem szűnik, amíg nem csökken a nyomás. Felkészültségem folytán, egészen a 335 méteres jelig folytattam a süllyedést, ezt a mélységet a GWRA később 332,35 méternek hitelesítette. Tudtam, hogy ez az a pont, ahonnan meg kell kezdenem az emelkedést.” 

Hol találkoztál az első biztosító búvárral?

“Amint megragadtam a tag-et, emelkedni kezdtem, hogy találkoztam az első biztosító búvárral Jamie Browne személyében 110 méteren. Átadtam neki a jelzést, megmutattam a komputeremet a kamerájának és leadtam az előre megbeszélt jelzést, ami bizonyítja, hogy a videót azon a napon készítették. Jamie a felszínre küldött egy jelzőbóját, hogy a többi csapattagot értesítse arról, hogy biztonságban vagyok és hogy honnan is jövök.” …

photo-1-3

…”21 métert elérve a csapat levette rólam a quad-ot (4 db 20 literes palackból álló hátkészülék) és kicserélték egy X-deep sidemount harness konfigurációra. Alig vártam, hogy megszabaduljak a quadtól, szó szerint ledobtam őket, igazán nagy megkönnyebbülés volt megszabadulni ettől a nyomástól – kicsit pihenni végre.”…

Nehéz elgondolni, hogy mi megy végbe ilyen mélységben egy ember fejében. Egyáltalán képes vagy ott gondolkodni?

“Igen is és nem is. Nem figyelhetsz az érzelmekre, egyetlen figyelemelterelő gondolat az életedbe kerülhet. Kizárólag arra fókuszálhatsz, amit tenned kell! – ezért volt számomra könnyű meghozni a döntést, hogy 332,35 méteren megforduljak – nem érzelmi alapon döntöttem. Tudtam, hogy ha tartom magam a merülési tervhez, akkor számíthatok a csapatra. Mindig is így dolgoztunk együtt. Nem én vagyok ennek a rekordnak a hőse, hanem a csapat – én csupán véghezvittem a tervet.” …

Ahmed gyakorlott, nyugodt búvár – ezt bizonyítja, hogy nem ment le a 350 méteres jelzésig – így tényleg terv szerint vissza tudott térni. Ösztönből, higgadtan, tudatosan merült – mint mondja. A 14 órás merülés alatt egy kíváncsi baby oceanic white tip cápa kísérte az utolsó 6 órában.

Teljes cikk a Dive Magazin 2014 októberi számában. A rekord 2014 szeptember 18-i keltezésű, nem említette a forrás, de a Sinai félszigetnél a Vörös tengeren született. Technikailag 2 motorcsónakkal biztosították a felszínről a búvárok merüléseit – hiszen a biztosító búvárok is komolyan teljesítettek.

Ahmed így zárja az interjút: “A tanácsom mindenki számára az, hogy ne várj arra, hogy valaki más nyisson ajtót neked, ha hiszel magadban, akkor bármit meg tudsz csinálni, nem számít mások mit mondanak.”

 

Egy biztos –  mondja erre a Kerasub elismerően – ilyen ajtókat kevés ember akar kinyitni. Elismerés a teljesítmény és munka előtt. Ugyanakkor feltehetjük a kérdést: ha tudjuk, hogy minden teljesítmény valamiképpen is de túl szárnyalható, azaz ha megkérdezik miért is csinálta meg XY az adott rekordot kérdésre az a válasz: mert képes voltam rá – tehát mi értelme van fizikailag újra és újra azt bizonyítani minden egyes rekorddal, hogy mert az ember képes rá – akár az élete veszélyeztetésével is? Képes számos hiábavaló dologra, pl. egy lábon egyensúlyozni egy hat méter magas pózna tetején x napig, képes irdatlan mennyiségeket megenni, meginni, hideget, meleget, áramütést elviselni, stb. Valljuk be, ezeknek a teljesítményeknek a felére sem vállalkozhat egy átlagos, egészséges emberpéldány – és nincs is szükség rá. A teljesítmény mérhető, ami valóban teljesítmény a sportrekordok esetében. A merülésnek ez a fajtája szintén az akarat és kitartás egy példája – de példája a határait feszegető emberi oktalanságnak is.  Számomra ez leginkább egy olyan ajtó, amit messze el kívánok kerülni.

 Legkíválóbb tisztelettel:
Kovács Károly (Karas)

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár