Bulibajnokság

  • 1

Bulibajnokság

Nyolc perc csúszással érkezett a rakomány az uszodához. Balage előrs a tetthelyről már kétszer hívott, hogy a földszint tele nyugtalan versenyzővel, azonnali kezdést igényelnek. A beléptetés és cuccolás folyamata (kisebb léptékben) megtörte a lendületet, de végül mindenki megkapta a sorszámát. Ünnepélyes verseny kihírdetés: akadálypálya, futóversenyek, safety stop.

fufjfuj.jpg– Ejj, majd megmutatom szépen! Ha nem sikerülne, akkor esetleg könnyítünk a pályán! –  ígértem sejtelmesen, amitől néhány gyomrot jeges markok szorítottak össze. Ugrás a vízbe, tíz méternél palack lóg, innen még öt méter víz alatt, ahol egy ballon vár 6 kg súllyal, hogy a felszínre kerüljön. A ballont tüdőből kell felfújni. Levegő van a fent elég. Némi fújkálással a levegő megemeli a ballont és a súlyt, amit a felszínen a 25 méteres jelzéshez kell tolni. Innen sprint vissza a falig, víz alatt megtéve az utolsó, gyilkos 10 métert. A versenyzőknek joguk van 1-4 kg súlyt használni, ami a víz alatt könnyíti a haladást, a felszínen viszont akadályoz… Hiba az lelassít, de büntetőpontot is hoz, szóval legjobb laca-faca-topogás nélkül ledarálni az egészet. Ezt mutattam meg, komótosan, mégis láttam némi szorongást az arcokon. A pálya jó lesz – summáztam lelkesítően, de az első két embert így is majdnem kényszeríteni kellett az indulásra. Innentől már a kamerán keresztül figyeltem, szurkoltam, buzdítottam, még amnéziát is kezeltem. Két helyszínen pörgött a verseny.

A második  rangsoroló szám a víz alatti sprint volt. Hogy könnyebb legyen, mindenki kapott egy palack levegőt a futáshoz. Hogy nehezebb legyen, nem raktunk rá reduktor. Nem volt hát más feladat, mint a lehető leggyorsabban kellett megtenni 20 métert a víz alatt, szalada a palackkal – igazi gyorsasági szám. Láttam olyant, aki a felszíni levegőt előnyben részesítette, de ez büntető ponttal járt, illetve többlet erővel, hogy a sebességvesztésről ne is beszéljek. Nem egyszerű egy búvárpalackot lóbálva úszni 20 métert, de nem is ez volt a feladat. A víz alatti alternativ légzés annál inkább. Rend a fejben, lélegzet a tüdőben, koordinált haladás, a palack meg-meg nyitásával friss lélegzet! Ezt az amnéziát kezeltem, bemutatva a feladat értelmét.

Aztán jött pár atlétikus versenyző és röhögve úsztak a palackkal, néha szippantva egy lazát. Na, ők rekord időt úsztak! Igaz, futni kellett volna…

serivo.jpgA magyar ember ivásból eléggé művelt. Ezt az országos tudományt fejleszti a víz alatti sörivás, azaz a safety stop nevű gyakorlat. Egy üveg (0,5 liter) sört kell meginni, időre. Aki közben levegőt vesz, az időt veszít, büntetőpontot kap minden egyes feljövetelre és addig nem szabadul, míg nem végez. Ennek az idei újításnak köszönhetően mindenki megdolgozott a besorolásért, félmunka nem született. Igazi vigaszág volt a korábbi számokhoz képest, Jago így került dobogóra! Hogy ebben mi a nehézség, azt nem érti az, aki párszor már csinálta, de azért megpróbáltam megtudni. Fogtam egy üveget és alámerültem… Nevezzük komótosnak ezt a demot is, bár 14 másodperc elég volt az üveg kiszipkázásához.

Az idővel az elejétől gond volt. Gyorsabb volt, mennyiségre kevesebb, mint ami kellett volna. Pont mint a pezsgő! Mindenki ragadott egy üveget és sugárban locsolta akit ért! Szembe, szájba, hajra, mindenhova spricceltük, inni alig valamicske futotta. Azt is csak éppen sikerült lenyelni, mikor már szólt a kiabátorból a zárórát hírdető monológ. Ez kérem maga a vacsoráról való elkésés, maga a rohanás, nehogy elemózsia nélkül hagyjanak a hazamenő szakácsok!

Majdnem teljes létszámmal támadtuk be a Kispityert, rendeltünk és összesítettük az eredményeket. Női Bulibajnok lett B. Eszter, férfi G.Gábor, ezüsttel K.Péter, bronzzal Jago. Csak az összes versenyszám teljesítése alapján értékeltünk, szőrös szívvel. A bajnokok szép kupát kaptak, de meg is érdemelték, búvárként, korrekten csinálták végig a próbákat. De nem csak azt, év közben is jó volt összejönni, merülni jókat. Nos, hogy az eljövendő évben se egyedül bugyogjak, ki lett dobolva a programajánló – lehet is kattintani rá. Lesz merülés, menni kell. Búék!

Fotogaléria, Gallos Gábor
Fenn van  video!

Blogtár