Workshop, Techdive

  • 0

Workshop, Techdive

Szép magyar szóval, amit csinálunk, az … workshop. -mondja John Robert. Tetthely Érd, a Divelabs műhelye és shopping is van, úgyhogy precíz a megfogalmazás. Előzőekben dícsértem a márkát és mint józan iparos most is teszek megjegyzéseket. A termékeket a német objektivitás jegyében vizsgálom, nem kettős mércével. Tehát a mérce az egy jósági idea, aminek megfelel, vagy sem a vizsgálat tárgya, az adott tapasztalás pedig különböző embernek különböző értéket képvisel – ennyit előljáróban a véleményezésről, ami közben előfordul majd.

Összejöttünk páran. Egy kartondobozból kerültek elő az új, tetszetős háttámlák, no meg a lufik. Most, a wing és hevederzet beállítása, szerelése volt a fő feladat, illetve a reduktorok összeállítása.

Az azért egy egyedülálló érzés, hogy az ember gyakorlatilag egyenértékű, sőt, talán jobb minőséget is kap, mint ha Halcyon, DTD, OMS, vagy más gyártók felértékelt darabjaihoz jutna hozzá. Mi itt, a saját gyártás kosarából, műhely szinten, közvetlen kerültünk kapcsolatba az áhított merülőeszközökkel.

Mire a szalonnás langallókkal összekentük magunkat, mindenki rendelkezett egy merülésre kész, dupla winggel, amit aztán rögtön ki is próbáltunk. Ehhez kaptam egy Divelabs száraz ruhát, amit aláöltözőjével együtt magamra is öltöttem. Ez már az Aquaworld területén zajlik, ahol a négy méteres medencébe csobbanunk. Fundamental feladatok, az ember szokja és tanulja a mozdulatokat. Testhelyzet, lebegés kontroll, láb és uszonymozdulatok pár órában.Screen_shot_2014_02_26_at_12.41.10_PM.png

A wing tökéletes, a dupla palack megtalálja az egyensúlyt, bár a hat kilónyi hátsúly soknak bizonyul. A power inflator annyiban tér el a BCD ugyanilyen egységétől, hogy ez bizony tényleg gyorsan és sokat fúj/ereszt, ha az ember rámarkol a szelepre. A hátsó leeresztő szelep is tökéletesen van pozicionálva: nem ragad benn a levegő, mint pár design rekreációs modell esetén. Természetesen bal oldalon van, ami szignifikáns eltérés a rekreációs ágtól. Minden masszív, tartós, minimál struktúrájú. Mivel a dupla palack + 6 KG sok volt rajtam, vékony aláöltözőhöz, ezért úgy tűnt, hogy a wing kicsi, azaz teljesen kerekre fújtam, hogy a felszínen jól kiemelkedjem. Ugyanakkor nem akart hasra fektetni, kifejezetten könnyen tudtam egy helyben maradni a felszínen függőlegesen állva.

Robert mint fő konstruktőr egy lélegző anyagot tesztelt. Az új ruha a nedvességet kifelé áramoltatja, ami búvárruha vonatkozásban egy kicsit sci-fi álomnak tűnik, valam iolyasminek, amivel a kisgyerekeket etetik gonosz felnőttek. Mondtam is, hogy ez kb olyan felesleges, mint pornófilmben a nagymonológ, amit alátámasztott az is, hogy egy rossz mozdulatnál a cserélhető mandzsettám mellett buzgárként zubbogva tört be a víz. Na, lélegző anyag, mi? Péter a vállszeleppel érte el a beázást, ami lehetővé teszi a búvárnak, hogy úg ynézzen ki, mint aki gusztusosan beleizzad a trikójába. Robert ruhája kis cseppeket termett a felszínen eközben, a medence elhagyásakor pedig minden vízcsepp irdatlan sebességgel ugrált, szaladt lefelé a feszínéről. Gyorsan száradt. Kinyitva a csomagot, Robi elégedett örömmel tapogatta az aláöltözőt: száraz, nem kétséges, hogy az anyag működik. Már csak az idő próbáját kell kiállnia.

Screen_shot_2014_02_26_at_12.45.59_PM.png

Vasárnap délutánra esett a folytatás. Kőbánya, ahova sikeres objektum körüli keresés után jutottam el. Utoljára ténferegtem, most már megismertem a környéket. Népes újoncok egyik oldalon, mi Tekkesek a másikon a nehéz duplákkal. Aztán elmerültünk a jóban, amit laikus trópuskedvelő könnyű búvár nem érthet, de mi sem tudunk megmagyarázni. 23 percnél a kút mélyén vagyunk 24 méteren, majd indulunk vissza, a kőbe vésett egyenes folyosón. Eltűnődöm, hogy nekem ez kb. akkora rejtély, mint a piramis építése. Biztos, mindkettő pofon egyszerűen magyarázható szorgos emberi tevékenység eredménye. Utóbbi 7 kilómétert meghaladó járat rendszer, részeképpen mi benne merülhetünk. Szigorú, ötös konvoj, hűs a víz, de komfortos érzéssel tempózunk. Azért a 110 bár dupla palack esetén, 52 perc, 11,9 átlag mélységnél szép fogyasztás: 18.88 liter/perc átlagban.

Screen_shot_2014_02_26_at_12.52.25_PM.png

Ruha száraz belül. Mandzsetták kényelmesek, le-fel vétel könnyű. Összehajtás könnyű, az anyag erős, vékony, kezes, kezelhető és kis helyet foglal, súlya csekély. Ma mindkét mandzsettát én tettem fel és odafigyeltem az illesztésre. azt hiszem, megbízható, illetve ha szakadás van, akkor egyszerre cserélhető a helyszínen. A nyakmandzsetta nem neoprén: ergo nem kelll hajtogatni, és nem is képződik rajta vizet bevezető ránc. Mérete optimális, cseppet sem szorít. Amikor a levegő nyaknál ki akart jönni, ki is jött. Ugyanez karmandzsettán. Zsebek kényelmes helyen, nadrágtartó bohócbiztos alaptartozék, aláöltöző kényelmes. Max pontszám.

Wing: hálás, nem is lehet kommentelni, hiszen tegnap minden kiderült róla. Megéri az árát.

Szumma szummárium: Tech Workshop kipipálva, az alapszett definiálva. Folytatás nyílt vízben következik.

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár