A pillanat szorítása – orrcsipesz

  • 0

A pillanat szorítása – orrcsipesz

Szkeptikusok ajakbiggyesztve nézhetik,  mikor valaki orrát befogva ugrik a vízbe, vagy ha valaki az orrába folyó víz kellemetlenségeire hívatkozva futamodik meg a lemerüléstől, úszástól. Itt nem erről lesz szó, az orrcsipesz esszenciális segédeszköz a légzésvisszatartásban.

noseclip in use

A relaxált és koordinált állapot fenntartható orrcsipesz használatával

Az egyszerű, olcsó, hagyományos orrklipszeket az úszósport éllovasainál megtalálhatjuk. A szájon át légzés és a feszessé vált tüdő megnövekedett kapacitása miatt, főleg a víz alatti tempóknál jelent előnyt. Nem szökik el az orron a levegő. A több oxigén jobban hasznosulhat a tüdőből. Ezek az orrcsipeszek egyszerű rugós klipszek, kicsik, áramvonalasak és hozzáférhetőek. Nekünk, búvároknak, nem erre van szükségünk.

nose clip, libresub, cressi

A Cressi, úgy mint a Speedo, az Aquapshere és más cégek úszáshoz dedikált orcsipesze elérhető a forgalomban. Akár 30 EUR is lehet az ár!

A maszk egy jó részmegoldás, használatával a biztos komfort tudatában hanyattfordulni is képesek vagyunk, de a nyomáskiegyenlítést is segíti amikor az orron át levegőt fújunk bele. Ha ez kevés lenne, akkor jön a kéz, hogy befogva az orrot, nagyobb nyomást tudjunk préselni a fülmelléküreg felé. Tehát az orrcsipesz az orr befogását helyettesíti, hogy ne kelljen felesleges, szükségszerű karmozdulatokat tenni a pillanat szorításában, amikor is a süllyedést is meg kell szakítanunk.

A gyors merülés kulcsa, a folyamatos, intenzív egyenlítés, állandó préseléssel.

Az egyenlítési probléma totálisan kizökkenthet a relaxált állapotból, elvonja a kezet a koordinált merülésről vagy éppen a kamera használatától, de a kívánt cél elérését is megakadályozza.

Balesetveszély: barotrauma léphet fel, ha nem egyenlítünk időben.

Ezek miatt kell alkalmazni az orrcsipeszt és megtanulni vele az egyenlítést a hatékony merülés érdekében.

Tévhit, hogy a mélység miatt szükséges: az első 15 méteren a leghasznosabb segítő.

Régen meglehetősen bumfordi, rugós klipszekat használtak például a sisakos búvárok az egyenlítéshez, vagy akár a vadvízi kajakosok az eszkimó forduló tanulásakor. Meglepő módon, még ma is találkozhatunk ilyennel, mégpedig nem is olcsón!

Másfél évtizede, az akkor még nyugodtnak mondható Apnea versenysport berkeiben feltűnt egy nagyon egyszerű, de jól használható csipesz, ez volt a legendás Paradisia!
A lényeg, hogy a racsnis csipesz kellő szorítóerő függvényében az orra nyomva, azt összepréselte. Pont, mint a műhelyekből ismert pillanatszorító! Mint egy satu, amit egy irányban lehet egyre erősebb szorításra bírni. A levétele úgy történt, hogy le kellett húzni az orról. Lazítás nélkül.

(Mondjuk szívatásképp rá is nyomtuk erősen egymás orrára, így csak drasztikus húzóerővel tudta a saját csipeszét lehúzni az aktuális áldozat…)

Sok versenyző, saját maga kreálta modellt kínál a piacon, erre jó példa az Octopus clips, amit egy videó szemléltet a legjobban:

Előnyök:

  1. A légvételben: maximális, akár 100% fölé pumpált (carpingolt) tüdőtérfogat áll rendelkezésre. Az extra levegőt a gégefedő és az orrcsipesz együtt képes is bent tartani, miközben relaxálhatunk fizikailag.
  2. Előny a folyamatos egyenlítésben: folyamatos préselést tesz lehetővé.
  3. Maszk nélkül sem hatol víz az orrba, de használhatunk zéró térfogató “szemüveget” azaz elárasztott látóeszközt ami fluid goggle néven ismert a versenyzők körében. Ez védi a szemet az extrém sebességő vízáramtól, alacsony hőmérséklettől, magától a víztől, illetve a látást teszi lehetővé.
  4. Kicsi, kompakt, állítható, könnyű, biztonságos, egyszerű és tartós

Hátrányok:

  1. Egyedileg beszerzendő
  2. Látszólag túlárazott spéci segédeszköz
  3. Hozzá lehet szokni

Használata:

Vannak akik szerint maszkkal együtt használva nem tökéletes, hiszen két problémát kell egyénileg megoldani:

Zárjon eléggé, ne mozduljon el és tartson kellő erővel, ugyanakkor tegye lehetővé a maszk használatát. Maszkot nyilván a 150-250 USD áron mért “nedves szemüveg” híján fogunk használni látásunk és szemünk védelmében, de amúgy is sokkal komfortosabb és hasznosabb viseletnek. Egyéni tapasztalat, hogy kinek, milyen maszk, milyen orrcsipesszel a legjobb. Extrém példa a fentebb látható Libresub maszkon belüli klipsz 29.90,- EUR áron.

Maszkon kívül alkalmazva a legendás Paradisia ötletét továbbvitt modelleket találunk. Ezek természetesen nagy állítási tartományuk miatt, maszk nélkül pl. statikus gyakorlatoknál is alkalmazhatóak.

Mivel a freediverek berkeiben forgalazhatóak, itt találunk elsősorban véleményeket, leírásokat, napról-napra újabb modelleket és akár barkács ötleteket az egyedi klipszek legyártásához, (DIY, azaz csináld magad! – lsd. a folytatást hamarosan.)

Tehát az állítható Paradisia alapmodell nagy utat bejárt, és ma már számos cég, a saját égisze alatt kreált orrcsipeszt. A szabadtüdőzés előre törésével az újratervezett klipszek között található termékek bőséges  választékából kínálunk ízelítőt:

Mares Nose Clip Apnea: 35,- EUR
Scubapro NC: 65,- EUR
Omersub: Omer Umberto Pelizzari Nose Clip: 32,- EUR
Omersub: Omer Umberto Pelizzari NC2 Nose Clip: 12,99 EUR
Apnea Academy: Apneaman NC:  28,- EUR
Trygons NC: 55,- EUR
Octopus Freediving NC: 33,- EUR
Molchanova: 83,- USD
HUNT NC: ??

Made in Hungary: 12.900,- Ft

Molchanova alu nose clips

Molchanova egyszerű, 83 dolláros “aranycsipesze”

Az árak megadása kizárólag tájékoztató jellegű! A készletek mérete, szállítás, adók, egyéb költségek illetve a termékek aktuális ára nincs követés alatt.

Látható, hogy hit, design és ár kérdése, hogy ki, mit használ.

Ezek után kérdés lehet, hogy mit ajánl a Kerasub? Aktuálisan két Omersub terméket tudnék felvonultatni. Lsd. a folytatást!

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár