Videográfia

  • 0

Videográfia

Fóbia a javából, ha az ember belelendül. Mondjuk ha belelendül, akkor a kiadás, költség vagy éppen a drágaság szó fedi igazán a víz alatti filmezést a szinonima szótárból. Annál türelmesebb vagyok, hogy felesleges költségekbe verekedjem magam, de hát a szükség nagy úr: két darab makro lencse, egy méretes széles látószögű port, színszűrő filter, de még a fényképezőhöz port adapter is került a házhoz. Thanx Emő! – persze ezzel a két szóval nehéz is leírni, mennyire jó, hogy vannak, a számokat meg hagyjuk, pedig jó maláj áron került birtokomba a portéka. Annyit azonban le kell szögezni: ezek nélkül nulla az egész, legalábbis a különbség ezt sugallja. Másrészt, így is az optimális körülmények fogságában van az amatőr de kompakt technika büszke tulajdonosa – még ha az a technika egy Panasonic HDC-100 as kamera is. Így aztán próbálkozunk, főleg a körülmények és módszerek alakításában.

spider3_led.jpg

Spider 3 néven elkészült a Kerasub lámpatartó rendszer.  A lényeg, hogy sikerült megbízható minden fele forgatható karos lámpa rögzítést kreálni, amin a két Kowalski speed vidáman egyensúlyozhat. tudom, tudom, ma a világítástechnika csomó jobb lehetőséget kínál, de ezek egyike sem olyan kézenfekvő, mint az én meglévő két lámpám. Emez ingyen meglévő, tölthető, gyors és hatásos fényerő, míg minden ettől eltérő rendszer 1000 EUR-nál indul. Két példa: FA-MI potom 1400 EUR-tól, vagy egy makróhoz optimális Werner-Light LED 1200 EUR-tól. Előbbit Dragan barátomnál tanulmányoztam, utóbbit most volt szerencsém tesztelni. Előre bocsátom, hogy szívfájdító eredménnyel.

LED izzó, 72 db, névleges teljesítmény 36 W. Nos, a víz alatt bekapcsolva úgy néz ki, mint egy diszkólámpa, szépen egy világító flitteres kör, messziről más nem is látszik. Pár napig csak szemeztem vele, de aztán a szakmai kíváncsiság győzött: éltem az alkalommal, hogy kipróbáljam. Ez pont jó lehet makróhoz: nem kell lámpakarokkal bírkózni, egyensúlyozással, meg a helyhiánnyal küzdeni. Nem akad bele semmibe, nem kap árnyékot a téma, odafér és oda világít ahova kell. Ezt jól bemutatta a tulajdonos is, bár csak makrós témában mutatott fel érdekeset.

Három részből áll az egység. A kétfokozatú kapcsolót és az akkut sima szigszalaggal rögzítettem a jó Spider 3-asomhoz. Ez a körvilágítás pehelykönnyű, az akku 330 gramm, a lámpatest 480 grammnyi, könnyű a maga 1 kilójával, nem húzza le a tokot. Arra ott a két Kowalski test. A fő alkatrészt, a lámpatest gyűrűjét még egyszerűbb volt rögzíteni: egy csavarhúzóval két csavarfej állításával helyére tettem. Olyan gyönyörű lett a kompozíció, hogy elnézegettem volna, de akkor sosem tudom meg, mire való. Az óra már hat fele járt, optimális átmenet az éjszakai merülésre: nitrox palack a hátra és mehet a merülés!

Kezdjük a mínuszokkal. Külső fény esetén nulla, nem érvényesül. Csökkent fény viszonyok között, közelre jó. Tökéletesen jó kevert világításhoz: a két fényvető mellé, tárgyra közelítve nincsenek megvilágítási probémák a sok vagy kevés fényből, árnyékból és túlfényesítésből. Nagyon nem okés éjjeli világításhoz, ha az ember messzebb nézne. Ugyan opálos vízben merültem, de szép szórt fényudvart kreált, amiből nehéz volt messzire látni. Árnyékokat, alakokat rajzolt a fényudvar peremére amivel elmarad egy egyszerű kis négy elemes kézi lámpától. Mindezt egyes fokkozatban. Ketets fokozatban nem használtam, ugyan jó lett volna, de tapasztalataim szerint tiszta, mérsékelt méretű zárt tér sötétjében lett volna profi, roncsban, vagy barlangban.

Makroban profi! Köszönhetően az optikai tunningnak, ezen lencsék birtokában bátran közeledtem az apróságokhoz. Persze a nagyító hatás jól jött más lényekhez is. Vidáman lefilmeztem ahogy egy tengeripók “megszüli” azaz szélnek ereszti a kicsiket. Sőt, ráközelítve a batyura, meghökkentően közel kerültek az események. Valahol ezen a ponton vesztettem el a kontrollt, egyszerűen jól belefeledkeztem a lehetőségekbe. Egyensúlyba állított makrolencsés profi kamerává lépett elő a szerkezet.

Jó megvilágítás nélkül a legjobb kamera sem képes szép felvételekre. Most viszont a fényeim révén, árnyékmentesen gyakorlatilag 5 centire rá tudtam közeledni a tárgyra, aztán erre még tudott dobni az optikai zoom. Mondjuk ki, siker történetté lépett elő a körvilágítás. Tökéletesen alkalmazható, kombinálható a meglévő karos rendszerrel, annak hiányosságait elfedi!

Vonakodva adtam vissza a tulajnak. Költséghelyre ki kéne számolni, hány filmet kéne forgatni, amiből megszponzorálhatnám a rendszert. Egyelőre nem tolonganak a megrendelők, nem is számolok. De azért gyűjtögetek már…


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Aktuális események:

Kezdő búvártanfolyam
május 11-től

Medencés tréning, haladó attrakció: Bail Out: április 27-én

Tauchturm: április 28-án

Szafari: november 17-24

Barlangi bújócska

Blogtár